T: +31(0)6 20 687218
RICK@REYNEVELDLEGAL.NL

Domeinnaamrecht

Een goede, populaire domeinnaam is de beste manier om u online te onderscheiden. Niet alleen bent u goed vindbaar voor uw doelgroep, ook heeft u een streepje voor op uw concurrenten. Feitelijk is een domeinnaam niets anders dan een op internet geregistreerde locatie. Het mag geen verrassing heten dat het verkrijgen en vastleggen van domeinnamen ‘big business’ is. Het merkenrecht en handelsnaamrecht hebben grote invloed op het domeinnaamrecht. Op het moment dat u beschuldigd wordt van het onrechtmatige registreren van een domeinnaam of iemand juist een domeinnaam kaapt met uw (handels)naam of merk, wilt u zo snel mogelijk actie ondernemen.

Overeenkomst met een registrar

De domeinnaam is geen intellectueel eigendomsrecht, het is een overeenkomst met een registrar. Domeinnamen kunnen wél inbreuk maken op de handelsnaam of het merkrecht van een ander. Echter, soms worden domeinnamen die lijken op merken of handelsnamen van derden ingezet om verkeer naar de eigen website te genereren. Wanneer dat verwarrend is of kan zijn, is veelal sprake van merkinbreuk of handelsnaaminbreuk volgens het domeinnaamrecht.

Domeinnaamrecht: registratie te kwader trouw

Een ander interessant fenomeen binnen het domeinnaamrecht is domeinnaamregistratie te kwader trouw. Wanneer men bijvoorbeeld bekend is met een buitenlands merk dat nog niet in Nederland geregistreerd is, wordt die merknaam als Nederlandse domeinnaam geregistreerd in de hoop de domeinnaam voor een aanzienlijk bedrag te verkopen. Dergelijk gedrag komt neer op registratie te kwader trouw en daartegen kan worden opgetreden. Voor het overige, wanneer geen sprake is van registratie te kwader trouw, kunnen domeinnamen overgedragen en/of verkocht worden.

Goede juridische ondersteuning loont

Is er sprake van een conflict, bijvoorbeeld over een domeinnaam die inbreuk maakt op een handelsnaam of merk, dan adviseer ik u graag. Met mijn juridische achtergrond en ruime ervaring in intellectueel eigendomsrecht kan ik u bijstaan en ondersteunen bij het vinden van een passende (juridische) oplossing. Zo kan een kort geding gestart worden of een arbitragezaak worden gevoerd om het gelijk aan uw zijde te krijgen of een schikking te treffen. Natuurlijk kunt u ook voor meer informatie en ondersteuning op de gebieden van auteursrecht, internetrecht en ict-recht vrijblijvend contact met mij opnemen.
Algemene voorwaarden