De snel veranderende digitale wereld maakt dat er steeds meer mogelijkheden komen om audio- en videomateriaal te verspreiden. Met name de media-industrie heeft daar mee te maken. Het wijdverbreide misverstand dat wanneer iets op het internet gepubliceerd staat, u daar zonder verdere toestemming gebruik van kan maken, bestaat nog steeds. Dat is echter onjuist, YouTube mag een filmpje verspreiden, omdat de uploader daar toestemming voor gegeven heeft. U en ik hebben die toestemming echter niet verkregen.
Het gebruiken van fotomateriaal dat u van een website van een ander overneemt, kan zeer kostbaar uitvallen. In geval van een gerechtelijke procedure bent u als verliezer al snel € 5.000 kwijt. Dat heeft te maken met de afwijkende regels voor
intellectueel eigendomsrecht in Europa, waarbij daadwerkelijke kosten van advocatuur in rekening gebracht kunnen worden. Neem daarom altijd contact op met een ter zake kundige adviseur indien u beschuldigd wordt van inbreuk op de auteursrechten van een ander of omgekeerd.